Runde mot Havsul 1

IMG_20191128_150810.jpg
Bjørn Boberg (t.v.), Carlos Hussong (i midten med grå lue og stort flagg), Carl Omlie (med beige jakke), send meg gjerne navn på de to til høyre i bildet.

Lundefuglen, Nordens papegøye, er en av flere kystfugler som står i fare for å bli utryddet av Havsul 1, et vindkraftanlegg som planlegges nær det kjente fuglefjellet på Runde. Prosjektet blir av Norsk Ornitologisk Forening betegnet som “sjokkerende”. Det er uklart om det er grotesk humor eller tankeløshet som ligger bak, når man har valgt å kalle opp turbinfeltet etter en av de fuglene som vil få sitt livsgrunnlag truet, om prosjektet ikke blir stanset. 

Når Norges vassdrags- og energidirektorat deler ut konsesjoner i leveområdene til ville dyr og fugler, medfører dette naturligvis grove brudd på Naturmangfoldsloven. Å stjele matfatet fra fredet sjøfugl er ikke lov. Hvorvidt det er lov eller ikke å gjemme unna skattepenger, avhenger nok av hvor dyktig advokaten din er. TV2 har nylig avdekket at grønne subsidier, finansiert av vanlige skattebetalere og strømkunder, flyttes til et skatteparadis i Karibien. Selv om dette muligens ikke er straffbart, for den som med sluhet snor seg gjennom lovens smutthull, er det ikke dermed sagt at det er etisk riktig.

Representanter for Motvind, Norges Miljøvernforbund og La Naturen Leve markerte i dag motstand mot myndighetenes vettløse konsesjonspraksis, med fokus på Havsul 1. Både Stortinget, Fred Olsen, Børsen, NVE, Statkraft og Olje- og energidepartementet fikk besøk. NRK og TV2 filmet utenfor Børsen, og flere av fuglefjellets forsvarere ble intervjuet.

IMG_20191128_151311.jpg
Torbjørn Lindseth (t.v.), Carl Omlie (i midten), Bjørn Boberg (t.h.)

received_1459627207535652.jpeg

Ornitolog Alf Ottar Folkestad (t.h.) med blå topplue. Foto:Ragnhild Flem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.