Svart senker natten seg

qrf
Landsmoderen er full av hemmeligheter. Ingen får vite noe før julaften.

For at ventetiden ikke skal oppleves som for lang, åpner vi luker hver eneste dag. Noen av lukene løsner nesten av seg selv, mens andre er seigere å få tak på. Adventskalenderen er det Landsmoderen som står bak, godt hjulpet av lune lobbyister, som i likhet med Santa, ikke liker å skrive seg inn mantall. Nei, for selvfølgelig er det bare Jesus og nave-foreldrene hans som skal signere. Vi andre blir frelst ut av nåde. Nettopp derfor lot Jesus seg henge på korset, slik at vi kunne få synde videre med mishandlet juleribbe, uten lobbyregister.

Landsmoderen er flink med hendene. Selv den vakreste kystlyng blir forvandlet til gjørme og grus når det er juleverksted i Statsministerboligen. Etterpå kan lyngen limes sammen igjen. Dette kalles “avbøtende tiltak”, og kan pyntes med til jul. Når alt kommer til alt er det jo de menneskeskapte ødeleggelsene som settes mest pris på. Det er disse gavene barna roper høyest om. Rykende fersk destruksjon er heldigvis å finne bak de fleste av lukene i årets adventskalender, men den attende skjedde det noe som satte oss litt ut av spill. Fem dager for seint, fikk vi nemlig vår egen Santa Lucia, vi motvindere. Eller fikk vi det? Landsmoderen holder kortene tett til brystet. Mer enn halve moroa er jo å overraske barna. Acer-pakken er allerede avslørt, så da gjelder det å passe bedre på de andre hemmelighetene.

Man kan si mye forskjellig om Santa Lucia, og det gjør man også. Den Lucia-en vi fikk i kalendergave 18. desember, både røyker og leker med ilden. Kjolen hennes har fått skitt på seg, og flere av lussekattene har hun stappet i lommene. Likevel gir hun noen av oss litt håp, fordi hun er tøff. Tør hun si imot Sivs bror? Ja, det tør hun. Lucia drypper glovarm stearin på Sivs bror, når Siv ser en annen vei. Ser Landsmoderen det? Nei, Landsmoderen er ingen curling-mor. Landsmoderen tenker at barn må få leke med stearin, og at småjenter må få lære seg å passe sine egne truser. Selv er hun travelt opptatt med å løfte den nybakte folkehelselussekatten ut av ovnen. Statsministeren har rett og slett foretatt en desemberrokade, og Kjell-Børge er igjen henvist til å koke poteter.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.