Keiserens nye klimaregnestykke

qrf
Det er alltid irriterende når gode klimatiltak spoleres av nerder. Bør man kanskje vurdere å innføre dobbel dose klimakur for matematikere? Illustrasjon: C. Fjeldavli

I H.C. Andersens eventyr «Keiserens nye klær» (1837) handler det om en statsleder som er besatt av å ta seg godt ut. Forfengeligheten gjør ham til et enkelt bytte når to bedragere kommer til byen. Regenten narres til å betale i dyre dommer for ikke-eksisterende klær. Den som ikke kan se de unike tekstilene er enten dum eller udugelig i embetet sitt, ifølge bedragerne, og keiseren våger derfor ikke å utfordre løgnen. Det ender med at han sprader naken gjennom byen, og gjør seg selv til spott og spe.

I 2020 handler det om en energipolitisk talsmann som gjerne vil tro at han redder verden, samtidig som finansvennene hans tjener seg søkkrike. Forfengeligheten gjør ham til et lett bytte når lobbyister kommer på besøk. Statskassa åpnes på vidt gap, og skattene økes, for å finansiere en 66 mil lang undersjøisk kabel som kan kutte CO2-utslipp i Storbritannia, og øke utslipp globalt, samtidig som strømmen blir dyrere for alle i Gnore. Den som ikke kan se klimaeffekten, er enten dum eller udugelig i embetet sitt, påstår lobbyistene, og den lettlurte politikeren har for lengst latt seg bergta.

I H.C. Andersens eventyr blir keiseren avslørt av et lite barn. «Men han har jo ingen klær på!» roper den som er ny i verden. De uskyldige bedragerne som H.C. Andersen skriver om, har tydeligvis ikke skjønt at også de unge må indoktrineres, hvis man skal klare å opprettholde en løgn over lang tid. I 2020 har vi kommunikasjonsrådgivere, og vi vet bedre. Våre barn blir effektivt skremt til lydighet av ei dommedagklokke som tikker ned til 2030, på alle kinoer, på YouTube og midt i torvmyra. Politikeren som vil tømme statskassa blir likevel eksponert som splitter naken på tv, da en plagsom nerd påpeker at et utslippskutt på to tonn CO2, minus et utslippskutt på fire tonn CO2, gir to tonn ekstra CO2 i atmosfæren. Kanskje bør man vurdere dobbel dose klimakur for matematikere?

3 thoughts on “Keiserens nye klimaregnestykke

  1. Anonymous February 4, 2020 / 5:48 am

    Livsvisdom dengang og idag – godt skrevet 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.