Kjære alle barn! (fra Windy)

bst_vivi
Windy skulle ønske han kunne få helt andre oppgaver. Tegning/ akvarell: Magdalena

Hei alle barn!

Jeg heter Windy til fornavn og Kinder til etternavn. Ser dere hva jeg ligner på? Ja, jeg ligner på et kinderegg. Olje- og energiminister Tina Bru mener også at jeg ER et kinderegg, men jeg synes ikke det selv. Egentlig driver jeg med forferdelige ting som ikke er lov. Skulle ønske Tina kunne gi meg en bedre jobb, for det er ikke kult å være tyv. Det føles ikke bra å være den som stjeler fra andre.

Vanlige kinderegg ligger i butikken, og så kjøper man dem kanskje hvis det er lørdag. Under sølvfolien gjemmer det seg først et lag med brun sjokolade, så et lag med hvit sjokolade, og til slutt et lite gult plastegg. Inne i plastegget finner du som regel en liten plastleke. Kanskje er det noe du skal sette sammen, men så faller det fra hverandre ganske raskt. Da ender plastbitene i søppelkassa.

Vanlige kinderegg er ikke så bra for miljøet, egentlig. Dessverre må jeg gjøre noe som er enda verre, fordi Tina og noen andre voksne har bestemt det. Inni magen min er det plass til en metallstang som er 200 meter høy, og i tillegg tre propellblader som skal festes øverst på stanga. Meningen er at disse dingsene skal stå rett opp og ned i terrenget. For å få det til, må menneskene meie ned skogen, fjellet og heiene, slik at det blir helt flatt, og så må de støpe masse betong. Noen ganger gråter jeg når jeg ser fugleungene som har mistet redet sitt.

Når Tina Bru kaller meg for et kinderegg, mener hun at jeg gjør tre ting som hun synes er bra. Jeg forstår ikke hvordan hun tenker… Det første jeg gjør er å ødelegge for naturen og samene. Er det én eller to ting, egentlig? Det neste jeg gjør er å kutte av vingene på fugler som flyr forbi. Det tredje jeg gjør er å tømme lommebøkene til vanlige folk, og gi pengene til noen få rikinger. Dette gjør meg til en slags omvendt Robin Hood. Robin Hood stjal fra de rike og gav til de fattige. Jeg må stjele fra vanlige folk, og gi til noen av de aller rikeste i hele verden. Jeg synes ikke dette er rettferdig. Kan noen please gi meg en ny jobb? 

Noen voksne sier at vi må ofre naturen for å redde klimaet. Selv jeg, som bare er et egg, skjønner at dette ikke stemmer. Det er nemlig slik at naturen holder på flere av de klimagassene som det er for mye av i atmosfæren. Norsk institutt for naturforskning (NINA) skriver om dette i en rapport som heter “Karbonlagring i norske økosystemer”.

Jeg synes det er bra at naturen gjør klimaet mer stabilt, men dette er ikke den eneste grunnen til at vi må la den være i fred. Naturen er hjemmet til mange insekter, fugler, planter og dyr. Disse har også rett til å leve!

Skulle ønske Tina Bru kunne gi meg en annen jobb…

Vennlig hilsen Windy

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.