Kulturmord i 2020

bst_vivi

Store norske leksikon definerer kulturmord (eng. ethnocide) som “en systematisk, og oftest tilsiktet, undergraving av en folkegruppes livsgrunnlag”. Denne undergravingen går typisk utover representanter for urbefolkningen.“Eksempler på kulturmord finnes alle steder og til alle tider, og innebærer i dag f.eks. at en minoritetsgruppe taper tradisjonelle rettigheter til jakt og fiske i et område eller mister forfedrenes jord som følge av oppdemming og kraftutbygging, jfr. Alta-saken” (Store norske leksikon, 2018).

Også i 2020 foregår kulturmord. Norske myndigheter tilrettelegger for rasering av samiske reindriftsområder, blant annet gjennom konsesjoner gitt til gruvedrift og vindkraftutbygging. Alt foregår bak et tynt slør av grønn retorikk, som propagandamaskineriet jobber intenst for å opprettholde. Dessverre har også representanter for klimabevegelsen bidratt til det “miljøindustrielle kompleks” (Stoltenberg, 2016), noen ganger fordi de har latt seg forblinde, andre ganger fordi de har latt seg kjøpe. For mange har latt seg narre til å tro at vi kan redde klimaet gjennom å ofre naturen- selv om det motsatte er tilfellet (NINA, 2020). 

Regjeringsmedlemmene fremstår kanskje som joviale og sjarmerende med sin folkelige 17. mai-dans, iscenesatt av dyktige kommunikasjonsrådgivere. Kulturmordet virker så utenkelig når vi får servert slike klønete krumspring, som raskt spres, gjennom de lydige mediene, og vi roper hurra for Grunnloven, mens urbefolkningens grunnlovsfestede rettigheter valses over av bulldosere i Vefsn. 

Kilder

https://snl.no/kulturmord

https://www.dn.no/jens-stoltenberg/nho/lo/miljo/angriper-makttriangelet-nho-lo-og-miljo/1-1-5738475

https://www.nrk.no/kultur/se-regjeringens-17.-mai-dans_-_-raja-vs-isaksen-100-0-1.15017960?fbclid=IwAR08dOGAXU_ij4gvI3ZQcyOU5dx8ybEOZWLx-fZYJXvcaOpuOioGIGJ4E5U

https://www.nina.no/english/News/News-article/ArticleId/4961

Advertisement

2 thoughts on “Kulturmord i 2020

 1. Hogne Hongset May 17, 2020 / 6:20 am

  Hei Christina

  Du er en spydspiss i mediekampen,- rett og slett! Stå på videre!

  mvh

  hogne

  Fra: christinafjeldavli [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 17. mai 2020 01:32 Til: hogne.hongset@online.no Emne: [New post] Kulturmord i 2020

  christinafjeldavli posted: ” “Eksempler på kulturmord finnes alle steder og til alle tider, og innebærer i dag f.eks. at en minoritetsgruppe taper tradisjonelle rettigheter til jakt og fiske i et område eller mister forfedrenes jord som følge av oppdemming og kraftutb”

  Like

  • christinafjeldavli May 25, 2020 / 7:14 am

   Tusen takk, og i lige måde, Hogne! Setter veldig stor pris på støtte fra deg. Vennlig hilsen Christina

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.