Fugleskriket på Haramsfjellet

Vindkraft møter fugler, økologi og kunst

FB_IMG_1593456297106Foto: Siri Fjeseth 

Sted: Haramsøya
Tid: fra søndag 5. juli kl. 12, til mandag 6. juli kl. 10

Arrangører: Karin Augusta Nogva, Erik Larsen og Christina Fjeldavli

Felles vandring fra Ulla (på Haramsøya) kl. 12. Du kan alternativt velge å gå selv fra Ulla og møte oss andre ved anleggsmaskinene, der hvor turbinene er planlagt. Appeller, dikt og performance-kunst kl. 14:00 og kl. 15:30 på Steinbrotet (der hvor turbinene er planlagt).

På fjellet vil du møte både naturen, kunstnere og fuglekunnskap. Send melding til Christina Fjeldavli via Messenger om du ønsker å bidra kunstnerisk, eller med en appell. Arrangementet er tverrpolitisk.

Foreløpig program

Fuglevokteren og hennes flokk (Karin Augusta Nogva og flere andre kunstnere) 

Dikt av Dag Máhtenjárga 

Appell, dikt og familievennlige naturnærværsøvelser ved Erik Larsen 

Appell ved Morten Walloe Tvedt

Appell og dikt ved Christina Fjeldavli 

Appell ved Nina Elisabeth Bøe

Innslag ved Judith Bech

Spesiell invitasjon til statsministeren 

Norges statsminister Erna Solberg har oppfordret nordmenn til å oppsøke norsk natur i sommer. Hun er derfor spesielt invitert til Haramsfjellet denne dagen!

Tilkomst til Haramsøya:

Med hurtigbåt fra Ålesund:

Click to access 24+Ålesund–Valderøya–Nordøyane+01052018.pdf

Hurtigbåten går fra Ålesund kl. 13:25 og er på Haram kl. 14:15 søndager. Siste hurtigbåt tilbake til Ålesund går fra Haramsøya kl. 18:50 og er i Ålesund kl. 19:45.

Ferge fra Skjelten:

Click to access 21+Skjeltene–Lepsøya–Haramsøya+01012020.pdf

Med hurtigbåt fra Ålesund:

Click to access 24+Ålesund–Valderøya–Nordøyane+01052018.pdf

Mer praktisk informasjon finner du her: https://www.haramsoyaksjonen.no/ (Merk at dette er en annen aksjon. Stedet og formålet er imidlertid det samme.)

Overnatting

Vi oppfordrer folk til å overnatte på fjellet natt til mandag. Det går også an å våke over naturen gjennom natten, for den som har mulighet og energi til det.

Haramsfjellet-slide-7-1400x525Foto: Vegard Halkjelsvik (gjengitt etter avtale) 

Om Erik Larsen 

Erik Larsen er dikter, lærer, enhetsterapeut og foredragsholder. Han har utgitt diktsamlingen “Medmenneske”, på cd.

“Medmenneske” er egne dikt tonsatt av flere dyktige musikere og bidragsytere, blant annet lege, foredragsholder og forfatter Audun Myskja og klokkenist i Oslo rådhus, Laura Marie Rueslåtten Olseng.

I Larsens dikt er naturen og refleksjoner rundt den indre og ytre naturen, sentrale elementer. Han skriver om det mellommenneskelige, om omsorg, kjærlighet, tro, tvil, og ikke minst om forholdet til oss selv, som igjen har å gjøre med vårt forhold til naturen, slik Larsen ser det.

Erik Larsen er forfatteren bak teksten “Moder Jord” som er blitt oversatt til svensk og utgitt på YouTube og Spotify.

Erik Larsen er også initiativtaker til organisasjonen Naturvenner som har som formål å skape bevissthet for naturen vi er en del av, og betydningen den har for oss som mennesker. Han holder foredrag og workshops for voksne, samt kreative verksted for barn og unge. Larsen har de siste årene fremført egne dikt på flere offentlige arrangementer, blant annet på Hold Norge rent konferansen i Oslo, Oppsal kirke og Pilgrimsstevnet i Røldal.

I Stavanger har Erik Larsen bidratt på flere ulike arenaer og arrangementer som poesikveld på Sting, medarrangør av Klimafestivalen §112 på Tou Scene i 2015, Skaperverkets dag i Vålandsskogen, Utstein kloster, samt flere bidrag på gudstjenester og arrangementer.

Erik Larsen er initiativtaker til en ny bok om Livsmestring i skolen og har skrevet flere innlegg i aviser mot vindkraftindustrien. Mest kjent er nok hans ytring i Stavanger Aftenblad: https://www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/AdXPOM/kjre-folkevalgte-og-vindkraft-cowboyer-det-er-nok-na-vi-har-gjenno
(over 108 000 sideklikk)

Om Karin Augusta Nogva

received_266771394407738received_190636709053952received_712555979475505Foto: privat 

Karin Augusta Nogva bor og arbeider i Ålesund. Hun har en bachelor og master fra Kunshøgskolen i Bergen, i tillegg til grafikkutdanning fra Edinburgh College of Art.” 

Kilde: https://www.kunstverket.no/Kunstnere/Kunstnere-M-R/Karin-Augusta-Nogva.aspx

Om Christina Fjeldavli 

Untitled-Artwork

Christina Fjeldavli er utdannet billedkunstner fra Goldsmiths College, University of London. Hun er i tillegg akkompagnatør (pianist) og lektor i norsk. 

“Christina Fjeldavli er en naturverner som skiller seg ut med sitt forfatterskap, sine tegninger og sin svært aktive deltakelse i samfunnsdebatten. Christinas mangesidighet resulterer i provoserende, satiriske og humoristiske innlegg, fagartikler, essays, kronikker, debattinnlegg, eventyr, tegneseriestriper og lyrikk. Hun er utdannet billedkunstner og og illustrerer gjerne sine egne tekster.

Christina Fjeldavlis tekster og grafikk, publiseres jevnlig i både lokale og nasjonale medier og publikasjoner, også frekvent i KSU.NO.

Hun publiserer også sine arbeider på bloggen CHRISTINAFJELDAVLI.”

Kilde: https://ksu.no/artikler/ksu-no/101179-vindkraftmotstand-preger-nominering-til-nordisk-rads-miljopris-2020

Edvard Munch om maleriet Skrik

«Jeg gik bortover veien med to venner – solen gik ned / Jeg følte som et pust af vemod – / Himmelen ble pludselig blodig rød – / Jeg stanset, lænede mig til gjærdet træt til døden – / Så ut over de flammende skyerne som blod og sværd – / Den blåsvarte fjord og by – / Mine venner gik videre – jeg stod der skjælvende af angest – / Og jeg følte som et stort, uendeligt skrig gjennem naturen»

Kilde: https://snl.no/Skrik

This slideshow requires JavaScript.

Haramsøya juni 2020. Foto: Siri Fjeseth 

Anbefalte artikler

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/OpwjpV/haramsoeya-trenger-deg-erna

https://www.birdlife.no/emner/?e=Haram

Haramsøya

Tina Bru ofrer Haramsøya

NVE vurderer byggestans på Haramsøya

https://www.smp.no/nyheter/2020/06/30/Sier-nei-til-%C3%A5-stoppe-utbyggingen-p%C3%A5-Harams%C3%B8ya-22192839.ece?fbclid=IwAR0hsFiC6wyt1LbVku0R0UvDMpHeZkw1b6PO90nIqSJfTUFfS1Lwr797HgM

https://www.nrk.no/mr/over-50-prosent-har-snudd-i-synet-pa-vindkraft-_-svein-_54_-angrar-pa-det-valet-han-tok-1.15065933

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.