Årets TreKuk 2020

Tekst og foto: Brage Sæther

Denne utmerkelsen deles ut til en bedrift som i løpet av 2020 har viste seg spesielt hensynsløs og brutal gjennom uetisk utbygging av industriell vindkraft, på bekostning av uerstattelige naturverdier og uskyldige menneskers livskvalitet.

Trofeet er et håndlaget naturprodukt, framstilt av saktevoksende fjellbjørk fra oppe ved tregrensen i et planområde i Midt-Norge. Den er overflatebehandlet med naturprodukter som er godkjent for næringsmidler, og er sånn sett sikker både for utvortes og innvortes bruk. Følgelig er dette trofeet både miljøvennlig, bærekraftig og svært holdbart selv under røffe forhold.

Bortsett fra de nevnte egenskapene har vi tilstrebet oss å utforme trofeet slik at det skal speile vindindustriens natur så konkret som mulig; Anvendelse av produktet vil utvilsomt kreve bruk av tvang og vil medføre store ødeleggelser lokalt. Offeret må forvente kraftige smerter, omfattende skader og varige plager. For å få offeret til å gi samtykke til slik bruk kan det være en fordel med listig en-til-en-kommunikasjon der ulempene bagatelliseres. Løgn, trusler og bestikkelser kan være nødvendig.

Umiddelbart legger man merke til at trofeet er stort og stygt – men vi skal jo ikke henge oss opp i estetikk. Tuppen av trofeet framstår glatt og vennlig, men bak en syltynn forkledning av følsomhet og gode hensikter ligger det her en virkelighet der krig er underholdning og nådeløse forretningsinteresser regjerer.

Til tross for eventuelt samtykke kan du oppleve store protester idet trofeet skal presses inn i offeret. Da er det viktig å stå i det, og vise til tidligere fattede vedtak. Hold en rolig og saklig dialog, og slå knallhardt ned på eventuelle krasse utspill fra offeret. Tett samarbeid med gode venner vil være avgjørende for gjennomføringen, derfor er trofeet utstyrt med et praktisk og ergonomisk utformet tohåndshåndtak for optimal styring. Videre er den forsterket med et slagfast bakstykke, slik at den kan bankes inn på svært små steder med mye motstand.

Vinneren av Årets TreKuk 2020 er: ZEPHYR

som har utmerket seg ved blant annet å dundre inn i Haramsøya med full styrke, godt hjulpet av NVE og OED, mens Norwea fornøyd jubler dem fram.

Vi gratulerer!

Vær oppmerksom på at bruk vil være forbundet med alvorlige lovbrudd.

(This is not a toy – don’t fuck with this)

5 thoughts on “Årets TreKuk 2020

 1. Øyvind Kjus December 28, 2020 / 2:54 pm

  Glirende satire,- som bør etse og svi inn til benet.

  Liked by 1 person

 2. Håkon Skau December 28, 2020 / 2:56 pm

  Christina, du er ubetalelig. Denne utmerkelsen er fullstendig på plass – på riktig sted.Men for Zephyrs del, blir det vel bare ræva …

  Like

 3. uskedalen December 28, 2020 / 3:35 pm

  Trekuken er på mange vis eit meisterstykke, og eg er litt i tvil om nemnde firma fortener den merksemda dette gjev. Men – kan det leggjast stor nok vekt på at dette ikkje er ein premie, men ei stor skam, er eg samd i at Zephyr fortener utmerkinga.

  Vidar Haugland

  man. 28. des. 2020 kl. 15:27 skrev christinafjeldavli :

  > christinafjeldavli posted: ” Tekst og foto: Brage Sæther Denne utmerkelsen > deles ut til en bedrift som i løpet av 2020 har viste seg spesielt > hensynsløs og brutal gjennom uetisk utbygging av industriell vindkraft, på > bekostning av uerstattelige naturverdier og uskyldige menne” >

  Like

 4. Jan-Erik Andersen December 28, 2020 / 8:18 pm

  Det skrives: «Vær oppmerksom på at bruk vil være forbundet med alvorlige lovbrudd»

  Det er ikke noe problem for vinner av denne prisen. Lang erfaring på området gjør at de mestrer de fleste lovbrudd.

  Liked by 1 person

 5. Ann-Kristin Gregersen December 29, 2020 / 3:13 pm

  Fantastisk tekst. Gleder meg over din utrettelige kamp mot overmakta. Denne teksten av Brage Sæther med beskrivelse av kriteriene for å få prisen er ubetalelig! Stå på Christiania, vi støtter kampen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.