“La elva leve” kommer på lerretet

Innspillingen av spillefilmen «La elva leve» begynner nå i august, ifølge NRK. Som tittelen antyder, handler det om Alta-aksjonen. Det handler altså om hvordan norske myndigheter tok seg til rette og tråkket på samisk kultur fra 1968-1982, omtrent som de gjør akkurat nå, i Kvalsund (hvor Repparfjorden ligger), i Vesterfjellan (Øyfjellet-saken) og i Åfjord kommune på Fosen (hvor Windpark Fosen Vind har ødelagt både Storheia, Haraheia og mye mer). En av forskjellene er at det i dag dreier seg om mye større arealer. En annen forskjell er at de fleste nordmenn i dag er likegyldige og/ eller uvitende om det som foregår, mye fordi pressen ikke prioriterer å skrive så mye om det.

Da jeg gikk på Åsvang barneskole i Trondheim på åttitallet, var Alta-saken godt kjent. Det som skjedde i Kautokeino opptok og opprørte oss. I dag har vi en situasjon hvor et høyt antall norske barn bryr seg om klimaet løsrevet fra naturvernet. Dette tror jeg aktører som Norwea, Norsk Vind, TrønderEnergi, Freyr, Fosen Vind, Zero og NHO ser seg tjent med. Både Høyre og Arbeiderpartiet klapper i hendene. Og så har vi alle dem som applauderer eller tier, enten fordi de tjener på utbyggingen eller fordi de av en eller annen grunn foretrekker å være “nøytrale”. Er man egentlig nøytral hvis man stilltiende aksepterer at den samiske kulturen blir fortrengt til fordel for et hyklerisk grønt skifte?

Ella Marie Hætta Isaksen som skal spille hovedrollen i “La elva leve” er en av flere naturvernere som akkurat nå forsøker å redde Repparfjorden. Tenk at det finnes stjerner som henne, som bruker stemmen og statusen sin i naturvernets tjeneste. Takk!

Kilder

https://www.nrk.no/sapmi/stjernekamp-opptreden-var-avgjorende-for-a-fa-hovedrollen-1.15600983

https://snl.no/Alta-saken

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.